Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

emailicon.png   facebookicon.png   pintersticon.png   twittericon.png   rssicon.png

garden_ball.jpg

eboszi_blogon.jpg


doityourself_rose.jpg


inspiralo_green.jpg


gyik.jpg

archivum.jpg

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

2010.12.31. 08:00 - miss Scotty

Hogyan alakult ki a miss Scotty fantázianév?

Megboldogult fiatalkoromban, amikor még lelkesebb voltam és tettre kérszebb, elkezdtem ruhákat rajzolni. Ez az idő tájt történt, amikor angol nyelvterületen voltam bébicsősz. Úgy gondoltam, hogy a Katalin Szoták név nem egy könnyen megjegyezhető verzió odakint. Hangzásra mindenképpen hasonlót szerettem volna, így lett Sz. K-ból Scotty, majd Miss Scotty.

Miért nem teszed ismertebbé a munkáidat különböző piacokon?

Sokat gondolkoztam rajta, hogy lenne-e értelme. Mivel nem termelek nagyobb mennyiséget, hanem inkább az egyediségen és a változatosságon van a hangsúly, ezért pillanatnyilag, nem lenne a megfelelő terep számomra. Egy piac van, amire szívesen (kedvtelésből) elmegyek: MŰVÉSZETEK VÖLGYE, KAPOLCS.

 

Hogyan tanultál meg varrni?

Az egész gyerekkoromban kezdődött, majd az általános iskola után ezt választottam első szakmámnak. Az iskola elvégzése után pár technológiát magam fejlesztettem tovább és dolgoztam ki, hogy megkönnyítsem az egyes munkafolyamatokat.

 

Milyen varrógéped (varrógépeid) van (vannak)?

Három varrógépem van és mind a három JANOME márkájú. A sima háztartási varrógép mellett van egy négyszálas szegővarrógépem és egy háromtűs fedőzőgépem is.

 

Milyen programot használsz a szabásminták készítéséhez?

Minden szabásmintát először kézzel rajzolok meg (1:1 méretarányban), majd a férjem által írt szabásminta szerkesztő program segítségével digitalizáljuk.

Hogyan tudod beosztani a napodat ennyi munka mellett?

Mielőtt megszülettek a gyerekek, titkárságvezetőként dolgoztam. Ott tapasztaltam ki, hogyha az előző nap végén átgondolom a következő napot, akkor biztosan meg fogom tudni csinálni az eltervezett munkát. Emellett a férjem sokat átvállal a házimunkából és kiveszi a részét a gyereknevelésből is.

Milyen géppel és hol fotózod a termékeidet?

Van egy CANON EOS 450D masinám. A „műtermem” a kisszoba egy tenyérnyi része, aminek nagyon jó fekvése van, így csak kihasználom a természet adta fényviszonyokat. A képek jó minőségéhez nagyban hozzájárul a homogén hátterem (egy nagyméretű fehér lap). Az optimális hatás érdekében pedig segítségül hívom a Picasa-t, mint képszerkesztőt, valamint a GIMP képszerkesztő (ingyen letölthető program, magyar nyelven is) progit is.

Minden e-mailre és kommentre válaszolsz?

Nagyon ritkán tudok azonnal reagálni, de pár nap késéssel mindenkien igyekszem írni. Arra viszont sajnos már nincs időm, hogy mindenkivel külön, „személyes” kapcsolatot tartsak fent.

Idáig szinte csak a kezeid látszanak a kisfilmeken, a hangod és az arcod nem, miért?

A válasz egyszerű, nem szeretem hallani a saját hangomat. Bár, már kacérkodom a gondolattal, hogy olyan oktató videót készítsek, ami egész embert kíván.

Hogyan tudsz ennyi időt és energiát fordítani a blogolásra és a varrásra?

Szerencsére az egész napomat erre tudom fordítani. Amíg itthon voltam a gyerekekkel, addig csak hobbiként csináltam. Ezután – kétgyermekes anyukaként – nem volt könnyű munkát találni, így a kényszer vitt rá arra, hogy idővel főállásra váltsam a hobbit. Ehhez persze az is kellett, hogy a férjem el tudja tartani a családot.

Miért nem írsz egyéb dolgokról a varráson kívül?

Ez egy meghozott döntés volt. Nem akarok megosztó blogot, így sem a vallási nézeteimet, sem politikai hovatartozásomról sem a BKV-ról, MÁV-ról nem írok. Ez egy kreatív blog, amiben ilyeneknek és ehhez hasonlóknak (véleményem szerint) nincs helye. Ugyanúgy a családról sem és a hétköznapi dolgaimról sem szívesen írok.

Sok szülő nem szívesen mutogatja interneten a gyerekeit, te azok közé tartozol, akik igen, miért?

Természetesen büszke vagyok a lányaimra, de emellett sokkal lényegesebb, hogy egy ruha nem csak vállfán lógva legyen bemutatva, hanem viselés közben is. A lányaimon kívül szerepeltek már más gyerekek is a VARÁZSOLLÓ-n, de minden esetben kikértem a szülők engedélyét. Nem félek mutogatni a gyerekeket, mert a képeken kívül semmiféle személyes információt nem közlök.

Milyennek értékelem a 2010-es évet?

A legtöbb szempontból jó volt. A VARÁZSOLLÓ blog látogatottsága meghozta a hozzá fűzött reményeket. Persze ehhez az is kellett, hogy olyan emberek álljanak mellettem, mint a férjem és a sógorom. A férjem a folyamatok optimalizálásában igyekszik jobb útra terelni (a munkahelyén is ezt gyakorolja), a sógorom pedig, mint informatikai háttértámogató van jelen. A blogdizájn és egyéb változtatásokat saját magam csinálom.