Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

emailicon.png   facebookicon.png   pintersticon.png   twittericon.png   rssicon.png

garden_ball.jpg

eboszi_blogon.jpg


doityourself_rose.jpg


inspiralo_green.jpg


gyik.jpg

archivum.jpg

BALDAHIN-KÉSZÍTÉS

2008.09.03. 12:16 - miss Scotty

Címkék: varrás gyerekszoba dekoráció

Mielőtt a nagyobbik lányom megszületett, szinte az összes gyerekszoba-dekorációt saját magam készítettem el.

Miért jó, ha saját magad csinálod? Egyedi és az összes szeretetünk benne van.

Jó tudni! Többféle baldahin-tartó van forgalomban. Nekem ellipszis formájú volt a felső része, amire az anyagot raktam. De találkoztam már olyan baldahin-tartóval is, amelyik csak egy sima egyenes derékszögű rúd volt a végén egy gömbbel.

A mellékelt rajzok az ellipszis alakú baldahin-tartóra vonatkoznak.

Hozzávalók: A baldahin (kiságytól, baldahin-tartótól függ) hosszának megfelelő anyagmennyiség, cérna, ferdepánt. A ferdepánt hosszát úgy lehet a legkönnyebben kiszámolni, ha megmérjük a vásárolt anyag rövidebb és hosszabb oldalát és ezt vesszük kétszer, vagy a már összeállított baldahint mérjük körbe (a felső oldalát nem).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megfelelő méretben kiszabjuk az anyagot. Az alsó sarkait le is kerekíthetjük, de meghagyhatjuk az eredeti 90° szöget. (Az alsó párhuzamos vonal a metszetet mutatja.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A baldahin hátsó szélét külön-külön eltisztázzuk. Majd színt színnel fogva összevarrjuk úgy, hogy a felső szélétől 30cm-t elhagyunk. Ezek után kettévasaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nem akarunk duplán varrni (először a ferdepántot a baldahin fonák oldalához, majd a pántot behajtva a színére tűzzük), akkor a ferdepántot vasaljuk ketté, majd a baldahin szélét a pántba rakva körbetűzzük. Aki kevésbé rutinos, körbefércelheti a pántot. A felső részt, ahol a 30cm-t elhagytuk, eltisztázzük és talpszélesen letűzzük, vasaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután a pántot felvarrtuk és körbevasaltuk, behajtjuk a baldahin felső szélét. Saját ízlés szerint mérhetjük ezt a távolságot, attól függően, hogy ki melyen magas fodrot szeretne a baldahinja tetején. Én kb. 5cm magas fodrot javaslok. Ha 5cm-es fodrot szertnénk a baldahin tetején, akkor a baldahin ellipszisének a vastagságát és a szegés (behajtás) szélességét is figyelembe véve 8cm-t hajtunk vissza. Először a behajtott szélétől 5cm távolságban varrjuk le az anyagot, majd ettől az 5cm-től 2cm távolságra. A baldahinunk ezennel elkészült.